Тематска расправа: Резолуција на Европскиот парламент од 11 март 2021 година за правата на детето во однос на стратегијата на ЕУ за правата на детето (2021/2523 (RSP)

На својата 10та седница, одржана на 25 мај 2021 година, Државниот совет дискутираше во однос на Резолуција на Европскиот парламент од 11 март 2021 година за правата на детето во однос на стратегијата на ЕУ за правата на детето (2021/2523 (RSP). Резолуцијата се носи во пресрет на новата десетгодишна стратегија за правата на децата, и […]

Повеќе…

Корисни контакти и линкови за Советувалиште за жени и деца жртви на насилство

Советувалиште за жени и деца жртви на насилство; Куќа за отворено домување; телефон контакт: 075/ 255-154 Правна помош (национално ниво): 075/304-802 Линија за родители (позитивно родителство) УНИЦЕФ + МТСП, 075/230-530 […]

Повеќе…

Тематска расправа: Новините во Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство од 2021 година

На својата 10-та седница одржана на 25 мај 2021, Државниот совет одржа тематска расправа во однос на новините содржани во Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство од 2021 година, којшто започна да се применува во мај 2021 година. На расправата беше поканета г-ца Маја Балшиќеска од Националната мрежа против […]

Повеќе…

Посета на ВПД Тетово во с.Волковија од претставник на Државниот совет

Членот на ДС, Љуљзим Хамиди на 07.05.2021 година била реализирана работна посета на ВПД Тетово во новиот објект во с.Волковија, општина Брвеница. За време на посетата се остварил разговор со директорот на установата Даниел Антовски, при што од негова страна било посочено дека со Наредба на Министерот за правда децата од 03.05.2021 година се префрлени […]

Повеќе…

Донација во ВПД Тетово врз основа на претходно потпишан меморандум за соработка

Во јуни 2020 година Државниот совет за превенција на детско претстапништво потпиша Меморандум за соработка со Сојузот на Ротари Клубовите во Македонија. Врз основа на потпишаниот Меморандум, а по остварени средби со претставниците на Ротари клубот Скопје – Центар, коишто се одзваа на иницијативата на ДС и изразија подготвеност за поддршка на ВПД Тетово во […]

Повеќе…

Спроведен проект ,,За една демократска клима во основни училишта, 6-9 одделение,,/Lënda:Projekti ,,për një klimë demokratike në shkollat fillore ,klasat 6- 9.

Под покровителство на Бирото за развој на образованието (БРО) и Македонскиот центар за граѓанско образование (МЦГО) во основното училиште ,,Мехмет Дерала“, с.Градец, Врапчиште, во периодот од 1.9.2020-29.3.2021 беше реализиран Проектот ,,За една демократска клима во основни училишта, 6-9 оделение,, како вон наставна активност. Под тешки услови за реализација на активностите, поради Пандемијата на КОВИД-19, сите […]

Повеќе…

Дискусија за Безбеден спорт со Претседателот на Олимпискиот комитет на РСМ, г-дин Даниел Димевски

На седницата на ДС одржана на 23.03.2021 година, на покана на ДС учествуваше Претседателот на Олимпискиот комитет на РСМ, г-дин Даниел Димевски. Предмет на разговор беше рамката за Безбеден спорт што се подготвува од страна на ОКРСМ со цел заштита и информирање на децата-спортисти, нивните родители и тренерите во однос на аспектите поврзани со определување […]

Повеќе…

Поддршка на ВПД Тетово во Волковија од страна на Ротари Клубот Скопје-Центар

На состанокот на Ротари Клубот Скопје-Центар одржан на 23.03.2021 година, директорот на ВПД Тетово, Даниел Антовски, раководителот на одделот за ресоцијализација м-р Наташа Ристовска и претседателката на ДС, проф. д-р Гордана Лажетиќ го претставија ВПД Тетово, неговите потореби во однос на училишне прибор, медицински материјал, ИТ опрема и телевизори, како и поддршка во изведување креативни […]

Повеќе…

Отворен првиот Општински младински центар во Скопје

Општина Центар го отвори првиот општински младински центар во државата (повеќе информации: https://novatv.mk/poraneshno-matichno-stana-mladinski-tsentar/). Општинскиот младински центар ќе се вика „Матично“, како матична локација на младите, каде ќе можат секојдневно да се дружат, забавуваат, дебатираат, едуцираат и да ги посетуваат различните настани и содржини кои ќе ги понуди центарот. Идејата за создавање на едно вакво младинско […]

Повеќе…

Top