Меѓународниот ден на борба против трговија со луѓе, 18-ти октомври

  По повод Меѓународниот ден на борба против трговија со луѓе, 18-ти октомври, преку апликацијата ZOOM, од страна на членот на ДС, Димитар Каракулев, беше реализирана онлајн едукација на тема „Спречување на трговија со луѓе“ со 25 ученици од прва година и нивните наставници од средните училишта од Кавадарци и Неготино. На настанот учество земаа […]

Повеќе…

Учество на Стручна расправа на тема „Маргинализацијата и девијантноста на младите во судир со законот во воспитно – поправните домови„

 На 18 Декември 2019 година, беше одржана Стручна  расправа и промоција на научно – истражувачки извештај за „Маргинализација и девијантност на младите во воспитно – поправните домови“ на која присуствуваа членовите на ДСПДП Цена Чаловска и Ваљдета Вукељ. Наведената расправа и промоција беа во организација на Универзитетот „Св. Климент Охридски“- Битола, Факултет за безбедност – […]

Повеќе…

Родителско отуѓување при случаи на семејно насилство

На 10.12.2019 година во простории на Граѓански ресурсен центар во организација на Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување – Хера,  учествував на дебата на тема „Родителско отуѓување при случаи на семејно насилство“.             На трибината воведни обраќања имааа државниот секретар од Министерството за правда, претставник од град Скопје и НВО Хера, кои го истакнаа значењето […]

Повеќе…

Работилница за траума и психосоцијална поддршка на деца одржана од д-р Хајди Елис

На 25 октоври 2019 во Скопје престојуваше д-р Хајди Елис, доктор по клиничка психологија, која е директор на Центарот за справување со траума на бегалците во детската болница во Бостон  и вонреден професор по психологија на одделот за психијатрија на Медицинскиот факултет Харвард.           Во организација на Американската амбасада во Република Северна Македонија, д-р Хајди Елис одржа работилница, во […]

Повеќе…

Изложба на фотографии на децата од малите групни домови

На 04. Јули 2019 година, во Национална галерија – Чифте Амам, Скопје се одржа фотографска продажна изложба “Nos Creare” подготвена од  страна на децата од малите групни домови. На изложбата присуствуваа децата од малите групни домови кои се автори и креатори на фотографиите, нивните воспитувачи, како и многу други нивни пријатели, поддржувачи и претставници од […]

Повеќе…

Билатерална работилница на случаи и мерки/услуги за млади во конфликт со законот

На 17 и 18 Октомври 2019 година, членови на Државниот совет за превенција на детско престапништво беа дел од обуката организирана од страна на Министерството за труд и социјална политика и Австриската амбасата во нашата држава на тема „Билатерална работилница на случаи и мерки/услуги за млади во конфликт со законот“. Обуката се одржа во Клуб […]

Повеќе…

Извештај од регионална конференција „Проширување на акцијата за ставање крај на насилството врз децата во Западен Балкан”

На ден 28 и 29.12.2019 година во Скопје во организација на Владата на РСМ и UNICEF се одржа Регионалната конференција „Проширување на акцијата за ставање крај на насилството врз децата во Западен Балкан“. Конференцијата ја отвори претседателот на РСМ, г-дин Стево Пендаровски, г-ѓа Патриција ди Џовани претставничка на УНИЦЕФ, г-дин Самуел Жбогар  шеф на Делегацијата […]

Повеќе…

Извештај од реализирано интервју во врска со изготвување на Ситуациона анализа за децата во Република Северна Македонија

Државен Совет за Превенција на Детско престапништво

По претходно барање и препорака од Канцеларијата на УНИЦЕФ, како претставник на ДСПДП на 12.06. 2019 година бев вклучена во интервју кое го водеше г-дин Kevin Byrne, меѓународен експерт за детски права и заштита, ангажиран од страна на УНИЦЕФ. […]

Повеќе…

Top