Отворен првиот Општински младински центар во Скопје

Општина Центар го отвори првиот општински младински центар во државата (повеќе информации: https://novatv.mk/poraneshno-matichno-stana-mladinski-tsentar/). Општинскиот младински центар ќе се вика „Матично“, како матична локација на младите, каде ќе можат секојдневно да се дружат, забавуваат, дебатираат, едуцираат и да ги посетуваат различните настани и содржини кои ќе ги понуди центарот. Идејата за создавање на едно вакво младинско […]

Повеќе…

Дискусија со дел од координаторите на планските региони во однос на општинските совети за детско престапништво

На седницата на Државниот совет за детско престапништво се дискутираше за состојбата со општинските совети за детско престапништво. На седницата активно учество и голем придонес дадоа претставниците на планските региони коишто се одзваа на поканата на Државниот совет и тоа: Градоначалничката на Битола, г-ѓа Наташа Петровска, г-ѓа Зујица Ангелова, раководител на Центарот за развој на […]

Повеќе…

Презентирана Анализата на ризик факторите за појава на детско престапништво

На седницата на Државниот совет за детско престапништво на 23.02.2021 година претставници на Македонското пенолошко друштво д-р Елена Мујоска Трпевска, м-р Ненад Алексиќ и м-р Игор Петровск, ја презентираа Анализата: ИДЕНТИФИКУВАЊЕ, ЕЛАБОРАЦИЈА И АНАЛИЗА НА РИЗИК ФАКТОРИТЕ ЗА ПОЈАВА НА ДЕТСКО ПРЕСТАПНИШТВО. […]

Повеќе…

Пренос во живо: 19.02.2021, 10:30 CET – Криминалитетот, жртвите и нивните права: што можат земјите на ЕУ да направат за да ги зајакнат правата на жртвите?

Криминалитетот, жртвите и нивните права: што можат земјите на ЕУ да направат за да ги зајакнат правата на жртвите? Премногу често на жртвите на криминал им се ускратува правата. Останаа безгласни и неподдржани. Особено страдаат младите и малцинствата, како што ФРА ќе открие за време на дебатата на 19 февруари. Гледајте пренос во живо од […]

Повеќе…

Заштита на децата жртви согласно Законот за кривичната постапка

Заштита на децата жртви е обезбедена со Законот за кривичната постапка и се применува во случаи кога сторителот на кривичното дело е полнолетно лице. Подетални објаснувања се достапни во Коментар на законот за кривичната постапка. […]

Повеќе…

Усвоен Оперативниот план за спроведување на Националната стратегија

Државниот совет за превенција на детско престапништво го донесе Оперативниот план 2021 за спроведување на Националната стратегија за превенција на детско престапништво. […]

Повеќе…

Започна изработката на новата Стратегија за превенција на детско престапништво со поддршка на Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје

Државниот совет за превенција на детско престапништво со поддршка на Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје започна со подготвување на новата Стратегија за превенција на детско престапништво за следен петогодишен период. […]

Повеќе…

Работни и предновогодишни активности во ВПД Тетово во с. Волковија

Децата во ВПД Тетово во с.Волковија вклучени во активности за холтикултурно уредување и новогодишно китење во домот. На децата им беа поделени пакетчиња и беа организирани активности за изработка на новогодишни честитки. […]

Повеќе…

СТОП ЗА ПЕТАРДИТЕ – активности на Општинскиот совет за превенција во Кавадарци

На 18.12.2020 и на 21.12.2020. год. Димитар Каракулев, член на Државниот совет беше вклучен во организирана превентивна кампања против употребата на петардите во Кавадарци, во која се вклучија и личности од јавниот живот на Кавадарци и поширокo, а имено, Пратеникот во Собранието на РСМ, Даниела Колева, Претседателот на Совет од општинско собрание Ристо Сакалиев, претставници […]

Повеќе…

Top