Тематска расправа: Новините во Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство од 2021 година

На својата 10-та седница одржана на 25 мај 2021, Државниот совет одржа тематска расправа во однос на новините содржани во Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство од 2021 година, којшто започна да се применува во мај 2021 година. На расправата беше поканета г-ца Маја Балшиќеска од Националната мрежа против […]

Повеќе…

Посета на ВПД Тетово во с.Волковија од претставник на Државниот совет

Членот на ДС, Љуљзим Хамиди на 07.05.2021 година била реализирана работна посета на ВПД Тетово во новиот објект во с.Волковија, општина Брвеница. За време на посетата се остварил разговор со директорот на установата Даниел Антовски, при што од негова страна било посочено дека со Наредба на Министерот за правда децата од 03.05.2021 година се префрлени […]

Повеќе…

Донација во ВПД Тетово врз основа на претходно потпишан меморандум за соработка

Во јуни 2020 година Државниот совет за превенција на детско претстапништво потпиша Меморандум за соработка со Сојузот на Ротари Клубовите во Македонија. Врз основа на потпишаниот Меморандум, а по остварени средби со претставниците на Ротари клубот Скопје – Центар, коишто се одзваа на иницијативата на ДС и изразија подготвеност за поддршка на ВПД Тетово во […]

Повеќе…

Спроведен проект ,,За една демократска клима во основни училишта, 6-9 одделение,,/Lënda:Projekti ,,për një klimë demokratike në shkollat fillore ,klasat 6- 9.

Под покровителство на Бирото за развој на образованието (БРО) и Македонскиот центар за граѓанско образование (МЦГО) во основното училиште ,,Мехмет Дерала“, с.Градец, Врапчиште, во периодот од 1.9.2020-29.3.2021 беше реализиран Проектот ,,За една демократска клима во основни училишта, 6-9 оделение,, како вон наставна активност. Под тешки услови за реализација на активностите, поради Пандемијата на КОВИД-19, сите […]

Повеќе…

Дискусија за Безбеден спорт со Претседателот на Олимпискиот комитет на РСМ, г-дин Даниел Димевски

На седницата на ДС одржана на 23.03.2021 година, на покана на ДС учествуваше Претседателот на Олимпискиот комитет на РСМ, г-дин Даниел Димевски. Предмет на разговор беше рамката за Безбеден спорт што се подготвува од страна на ОКРСМ со цел заштита и информирање на децата-спортисти, нивните родители и тренерите во однос на аспектите поврзани со определување […]

Повеќе…

Поддршка на ВПД Тетово во Волковија од страна на Ротари Клубот Скопје-Центар

На состанокот на Ротари Клубот Скопје-Центар одржан на 23.03.2021 година, директорот на ВПД Тетово, Даниел Антовски, раководителот на одделот за ресоцијализација м-р Наташа Ристовска и претседателката на ДС, проф. д-р Гордана Лажетиќ го претставија ВПД Тетово, неговите потореби во однос на училишне прибор, медицински материјал, ИТ опрема и телевизори, како и поддршка во изведување креативни […]

Повеќе…

Отворен првиот Општински младински центар во Скопје

Општина Центар го отвори првиот општински младински центар во државата (повеќе информации: https://novatv.mk/poraneshno-matichno-stana-mladinski-tsentar/). Општинскиот младински центар ќе се вика „Матично“, како матична локација на младите, каде ќе можат секојдневно да се дружат, забавуваат, дебатираат, едуцираат и да ги посетуваат различните настани и содржини кои ќе ги понуди центарот. Идејата за создавање на едно вакво младинско […]

Повеќе…

Дискусија со дел од координаторите на планските региони во однос на општинските совети за детско престапништво

На седницата на Државниот совет за детско престапништво се дискутираше за состојбата со општинските совети за детско престапништво. На седницата активно учество и голем придонес дадоа претставниците на планските региони коишто се одзваа на поканата на Државниот совет и тоа: Градоначалничката на Битола, г-ѓа Наташа Петровска, г-ѓа Зујица Ангелова, раководител на Центарот за развој на […]

Повеќе…

Презентирана Анализата на ризик факторите за појава на детско престапништво

На седницата на Државниот совет за детско престапништво на 23.02.2021 година претставници на Македонското пенолошко друштво д-р Елена Мујоска Трпевска, м-р Ненад Алексиќ и м-р Игор Петровск, ја презентираа Анализата: ИДЕНТИФИКУВАЊЕ, ЕЛАБОРАЦИЈА И АНАЛИЗА НА РИЗИК ФАКТОРИТЕ ЗА ПОЈАВА НА ДЕТСКО ПРЕСТАПНИШТВО. […]

Повеќе…

Top